my song

"I Love You More Than You'll Ever Know"

Oh I know that I am here
And you are there but we still have our love
We move just like the moon and sun
The sun comes up the moon rolls down
A world apart but they don't make a sound
They know their love spins us round 

I've been to heaven I've been to hell
I've been to Vegas and god knows where
But nothing feels like home like you babe
I love you more than you will ever know 

Oh I've got my car and my guitar
A couple pills a couple scars
But I made a wish on a lonesome star
Star oh star you shine so bright
Won't you grant me one small wish tonight
That I wont die on this destructive path of mine 

I've been to heaven I've been to hell
I've been to Vegas and god knows where
But nothing feels like home like you babe
I love you more than you will ever know
Than you will know
Dear I love you more than you will ever know

berdiam diri atau pentingkan diri?


alam universiti

ada banyak spesis manusia
ada yang ikhlas berkawan
ada yang berkawan atas kepentingan
ada berkawan hanya sebagai sama kelas
ada yang berpura pura berkawan

tapi
yang paling teruk
bersahabat tapi dalam kepuraan

kita kenal dia lama
malah lagi rapat
malah tahu sikap masing masing
tapi still awkward
tapi kita mencuba
supaya kita tidak janggal
malah berusaha untuk rapat
berusaha untuk tidak membenci walau ada sikap annoying

tapi sakit hati ini
hanya tuhan je yang tahu
sakit bila kita care kat dia tapi dia diam
sakit bila kita anggap dia sebagai sahabat untuk berjaya bersama tapi tidak
kita harap kita berjaya bersama
susah senang bersama
kalau saya tercicir, saya harap awak tolong tarik saya
tapi punah harapan
malah susah lali
walau mencuba seribu kali

kali ini saya tak mengharap
cuba saya yakin tuhan itu ada
saya yakin tuhan balas sakit nya hati saya

malah saya makin kuat
saya tak mengharap kawan macam ini lagi
saya hargai siapa yang hargai saya

jangan rasa janggal kalau saya begini
sebab awak yang mengajar saya
untuk berjauhan
sebab awak tak perlu saya
kenapa perlu saya yang terhegeh?
kenapa perlu bertepuk sebelah tangan

terima kasih mengajar saya erti berdedikari
mungkin tarbiyyah 
mungkin ada alasan sebaliknya
saya terima
malah bersyukur kerana diberi peluang untuk berusnuzon

terima kasih kawan ;)



cant stop

berhenti
tanda amaran

saya mengharapkan awak berhenti
berhenti mengharapkan saya
berhenti mengingati saya

bukan saya tak mahu
bukan jua saya tak sudi
cuma hanya satu
saya mengharap kan sesuatu
lebih dari ini

jika awak fahami
banyak halangan kita
saya faham
saya juga mengerti
saya juga mahu awak memahami
juga mengerti

lebih dari ini yang saya mahu
tapi
bukan dari awak
dari saya sendiri
usaha
tanggungjawab
citacita
kerjaya
kewangan
banyak lagi

tanpa pergantungan
mahupun dari awak
dari saya
memakan masa
cuma
mahu awak mengerti

jika tiba masanya
masih sama

mohon
awak tabah
jika tidak
lepaskan saya

maaf

rasa hati


bila rasa kasih itu datang
tiada yang lebih dari itu

bila rasa kasih itu datang
selalu merindui

bila rasa kasih itu datang
tanpa bertepuk sebelah tangan

saat bahagia seseorang
menemani teman

andai aku mampu bertahan
aku terus bertahan

sampai suatu masa nanti
akan tiba jua

aku merancang
aku berharap

mimpi jadi kenyataan

satu luahan
aku cinta padamu

think twice


do you realize, ladies
we have a feeling , want to be in love
loving from someone?
loving from someone who we admire most.
our taste
maybe he smart
maybe he intelligent 
maybe he caring to us more
maybe he kind to us more
maybe he like to give us present other than people around us
maybe he like to treat us like his sister, a person who he comfortable most
but ladies,
beware!
he is not for you to fall in love
he just treat you nicely
as a manner
ladies!
the true love will be yours someday




19 oct 2015


assalamualaikum gais

hidup tak semuanya kita harap bahagia
bahagia itu adalah satu kebingungan
kenapa bingung?
sebab Allah tak cipta dunia ni untuk kita rasa bahagia
bukankah begitu?
Allah cipta dunia ni untuk kita rasa challenge and the same time kita dapat tak nak buat tujuan hidup kita tu?

apa tujuan hidup kita?
sekadar pergi kelas , belajar?
sekadar makan minum?
sekadar tidur ?
sekadar hangout with friends?

common , as ISLAM , kita ada tanggungjawab besar dari tu!

jangan kita judge , oh ISLAM,

sekadar solat 5 waktu?
sekadar puasa?
sekadar baca Al-Quran?
sekadar buat baik dengan orang , as kita kenal ISLAM tu macam mana kita patut buat rutin seharian kita

NO! ISLAM TAK SEMUDAH ITU!
ISLAM ajar kita macam mana kita nak act as khalifah
khalifah bukan sahaja melakukan apa kewajipan yang selalu kita buat tu,
as a khalifah kita kene tahu all about ISLAM

WHAT ISLAM IS?
ABOUT ITS HISTORY?

jangan kita jadi ISLAM semata mata sebab parents kita bawa
ohh aku ISLAM sbb surrounding aku , kesemuanya orang ISLAM
LEFT that mindset
jangan kita ISLAM atas nama

Realiti hari ini kebanyakkan orang ISLAM atas nama
kata ISLAM tapi buka aurat
kata ISLAM tapi tak solat
kata ISLAM tapi tak puasa

act it is the simplest thing kita sebagai orang ISLAM wajib buat
there is no reason
kalau benda sebesar zarah ni tak boleh buat apa tah lagi tanggungjawab kita sebagai orang KHALIFAH?

Seorang khalifah kene tahu dia ada tanggungjawab nak
sebarkan syahadah
sebarkan ISLAM as macam mana pejuang ISLAM dulu sebarkan ISLAM
tahu sejarah ISLAM
tahu which page mana Allah suruh kita buat dalam Al-Quran
tahu hadis dan syariah
tahu macam mana nak handle tarbiyah ALLAH
tahu macam mana nak tarik orang kenal ISLAM
tahu apa itu USRAH
tahu everything ,

In fact lebih kita kenal macam mana ISLAM itu sendiri
lebih banyak ALLAH uji kita

sebab ALLAH tak cipta dunia ini semata mata untuk bahagia kan?

"Tak beriman kamu , selagi tidak diuji"

so selagi kita tak di uji, selagi itu kita beriman,
in the way apabila kita diuji dengan pelbagai masalah itu, pandai tak kita nak settle dia dari hukum hakam ALLAH. dari apa yang ALLAH suruh kita buat tu yang disebut sebut dalam AL-Quran.

contoh:-

masalah parents kita, kita gaduh , kita ego sebab bukan salah kita.

tapi dalam Al-Quran kata (31:14)

"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengadungnya dengan menangung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga keakhir menyusunya dan tempoh mencraikannya susunya ialah dalam masa dua tahun: (dengan yg demikian) bersyukurlah kepadaku dan kedua ibubapamu; dan ingatlah KEPADA AKULAH JUA TEMPAT KEMBALI (untuk menerima balasan)

ayat kat atas ni sangat deep kalau kita faham, walau macam mana kita tak salah pun , in other way kita kene ngaku kita salah juga. sbb yang judge kita salah ke , kita betul , ALLAH JE! sbb yang bagi kita balasan ALLAH JE! hidup kat dunia ni biar our parents always win, because they deserve to win. dorang mmg ada hak, sebab dalam Al-Quran pun dah cakap.kita sebagai anak biar kita yang salah walau hakikatnya kita tak salah sebab kita tahu yang ALLAH tahu kita tak salah.

bukan kah begitu lebih indah , parents win , kita pun win

semoga hari ini lebih baik dari hari semalam.

[HA]





Tarbiyah ALLAH


assalamualaikum gaissss,

tittle pun dah rare kan?
ececeyh sekarang dah join usrah, join daurah, makin menjadi jadi pula word arabic yang digunakan

im not the nice one who can show that i am the real muslimah

sebab kalau korang ngan aku pun aku still guna words " jangan laaa doooo..." and ect
haha, yang berubah tu yang meningkat dan menurun tu is my heart ,
bukan yang berubah tu cara aku layan korang

maybe cara berfikir kot yang berubah. it teach me more mature and know how to handle tarbiyah ALLAH ni

sejujurnya , rasa bersemangat nak mencari ALLAH ni datang since secondary school
masa tu rajin stay up dekat surau semata mata nak solat hajat ngan solat taubat , iyelah nak SPM kan
masa tu juga rajin gi turun surau time rehat semata mata nak solat dhuha

masyaALLAH , rajin nya masa tu , mana tah datangnya kesedaran tu? peliks

pastu lepas masuk matriks, hilang dah semua tu
maybe factor surrounding kot . haha! malas tu cakap malas!

then, I have a sister yang join satu jemaah ni,
mula mula peliks gak laa dia yang berusrah, dia tarik aku sama, dah kepehal?
masa tu hati gelap lagi kot.
tak kenal lagi apa tu usrah ni

haha! ngan aku aku sekali kene usrah ngan dia, kene sindir, kene perli, semua ada
tapi bila kita tak ditegur, kita tak sedar semua ni , betul tak?

masa tu terbit laa kesedaran kononnya,
best jga join usrah ni

masuk uni , pernah laa terniat, minta kat ALLAH , bagi satu jemaah sama ngan sister ,
tup tup , entah macam mana ALLAH memperkenan kan

yes, ALLAH suka kita cari dia kan?
of course laa dia tunaikan.
Allah akan tunjukkan jalan , apa je , asalkan kita niat , minta redha dia

masa tu amazed juga , satu jemaah ngan sister. hope semua jalan lancar
makin lama join usrah , makin penuh pancar roba
makin banyak input masuk dari yang output, lagi jem otak nak berfikir, makin pandai managed masa yang ada

its okay , ini tarbiyah ALLAH kan?

tak beriman seseorang itu selagi tak diuji

ujian tu bukan datang dari masa , perasaan , duit dan lain lain

ujian tu juga ajar kita erti sabar, tahu manage perasaan orang , tahu macamana nak act bila ada masalah bergunung gunung , banyak lagi..

dan im the one is learning .

learn how to cover my aurah
learn how to talk nicely to others
learn how to manage time

banyak lagi sebenarnya, kalau list ni x cukup 3 pages

apa pun , silalah tough shinbae. Allah ada with you



[HA]